Бронзов медал за България на европейското по художествена гимнастика
Бронзов медал за България на европейското по художествена гимнастика / netinfo

България вече спечели първия си медал от 22-то европейско първенство по художествена гимнастика в Москва. Тимът ни в състав - Филипа Сидерова и Биляна Проданова се окичи с бронза в отборното класиране при девойките. Шампион е Русия, а втори - Беларус. Отборните състезания при девойките се провежда на

европейско първенство за пръв път след 10-годишно прекъсване.

След първите два уреда - въже и обръч, България бе трета, след като Филипа Сидерова получи втора оценка на обръч - 24.000 точки, и пета на въже - 21.475 точки, след като допусна грешки. Днес тя получи трета оценка на бухалки - 23.225, а Биляна Проданова е трета на лента - с 22.875.

Така с общ сбър - 91.575, българките са трети и утре ще участват на всичките финали на отделните уреди при девойките. Шампион е Русия - с 98.450 пред Беларус - 93.100. Челната шестица се допълва от Украйна - 88.275, Румъния - 86.675 и Израел - 86.250

В състезанието участваха 33 отбора.

Президентът на Българска федерация по художествена гимнастика Мария Гигова също бе доволна от представянето на отбора. Всички гимнастички се представиха прекрасно. Това е голям празник за гимнастиката. Пожелавам им бъдещи успехи, каза тя.

Според Гигова българската художествена гимнастика се старае да показва нещо ново, интересно благодарение на треньорите, които са доста амбициозни и креативни. От 16.00 ч. българско време започва многобоя при жените. Като Симона Пейчева и Елизабет Паисиева са във втория поток, който стартира в 18.15 ч.

Утре европейското първенство завършва с финалите на отделните уреди при девойките и при ансамблите.