МС ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС
Министър-председателят Николай Денков призова ЦИК да възстанови машинното гласуване и заяви, че МС ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев.

"Имате всички основания да преразгледате решението си и да отмените вчерашната си заповед и да възстановите машинното гласуване", зави той. Според него докладът за съответствие на министерството на електронното управление е достатъчно юридическо основание за този акт.

"Заради представения манипулативен доклад с подписа на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, МС ще гласува неговата оставка веднага, след като получи предложението за това от председателя на ДАНС, както се изисква по закон", допълни Денков.

Окончателно: Ще гласуваме само с хартиени бюлетини на местните избори

На въпрос дали Денков е готов да хвърли оставката на кабинета, ако продължи напрежението между партньорите, той отвърна: "Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет. Както винаги съм казвал, важно е ние да вземаме правилните решения". Той добави, че е доволен от решенията на Министерски съвет и от законите, приети от НС, но това, което се случва в момента е "много зад границите, които са приемливи", каза премиерът.

По отношение на представянето на доклада на ДАНС, министър-председателят каза, че не вижда никаква причина да представя доклад, който по негови думи, представлява една манипулация.

Денков добави, че днес е ден за размисъл, в който трябва да решим за кого да гласуваме, но вместо това, по думите му, отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме - с машини или само на хартия.

Той заяви, че МВР е готово, при промяна на решението на ЦИК, да достави машините навреме в изборните секции.

"На последните местни избори, проведени само с хартиени бюлетини, над 660 000 бюлетини бяха обявени за недеиствителни", припомни Денков. 

"Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани чрез тези недеиствителни бюлетини", заяви той.

По думите му, именно заради това, на последните местни избори бяха въведени машините. "Бюлетините от тях не могат да стават недеиствителни и това дава много по-голяма увереност, че крайният резултат е коректно отчетен", допълни премиерът.

"Ако министър Йоловски е нарушил правилата - тогава има смисъл да му се иска оставката. Аз досега не съм видял такова нещо", заяви Денков.

"Срокът за сертифициране на машините за настоящите избори е днес в 17 часа следобед, а в петък далеч преди изтичане на крайния срок, ЦИК забрани гласуването с машини, а решението се основава единствено и само на един доклад от ДАНС, в който са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот", припомни Денков.

Според министър-председателя тези внушения нямат никакви основания.

"Аз не отправям обвинения, казвам много ясно какви са фактите", заяви той. Решението на ЦИК е взето в нарушение на изборния кодекс, според премиера.

Той призова всички хора да гласуват утре, 29 октомври, независимо дали с машина или с хартия. Според него всеки глас е важен и само това е начинът да се минимизират изборните злоупотреби.