Звезден август очаква зрителите на фестивала Опера в Летния театър – Варна 2024. Соня Йончева ще изпълни главните роли в двете най-обичани Пучиниеви опери – „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“. С оперната дива е подготвила за закупилите билети за спектаклите. Двете заглавия са част от събитията, с които Държавна опера Варна отбелязва стогодишнината от кончината на великия Джакомо Пучини.

Една от трите най-поставяни опери в света, „Бохеми“ отново ще завладее варненската сцена на 6 август, като акцент в издание на фестивала. Най-известното българско сопрано ще изпълни ролята на крехката шивачка Мими, която мигновено се влюбва в поета Родолфо (Рейналдо Дроз). На сцената ще излязат и Илина Михайлова като Мюзета, Деян Вачков като Колин, Свилен Николов – Марсел, Пламен Димитров – Шонар. Спектакълът с впечатляващи декори и костюми е копродукция на Варненската опера и Националната опера на Албания, а оркестъра ще дирижира Кръстин Настев.

С ролята на Мадам Бътерфлай Соня Йончева безапелационно покори берлинската сцена в поредица спектакли в началото на годината. Като японката Чо-Чо Сан в сърцераздирателно-драматичния сюжет ще я гледаме за първи път в България, в летния театър на Варна, на 10 август. След виенския ѝ дебют в тази роля критиката пише за нея „Соня Йончева предефинира смисъла на оперното изпълнение“. В образа на Пинкертон на примата ще партнира световнопризнатият италиански тенор Рикардо Маси. Двамата пеят заедно в различни проекти на сцени в Хамбург, Ливърпул, Атина. Постановката на „Мадам Бътерфлай“ е на режисьора Нина Найденова със сценография на носителя на „Икар“ Петко Танчев. Спектакъла ще води маестро Найден Тодоров, а в солистичния състав са Михаела Берова (Сузуки), Лилия Илиева-Михайлова (Кейт Пинкертон), Пламен Димитров (Шарплес).

Соня Йончева

Да гледат и слушат Соня Йончева в две заглавия ще е изключително преживяване за зрителите на Опера в Летния театър, а „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ през август очаквано ще се превърнат в кулминация на фестивала.

Билети за спектаклите изберете ТУК: https://bit.ly/БОХЕМИ и https://bit.ly/МадамБътрефлай

Цялата програма на Фестивала вижте ТУК