/ iStock/Getty Images
Разпространението на Ковид-19 причини не само здравословни проблеми на милиони души по света. Вирусът разболя и икономиката. Пандемията доведе до невиждана глобална криза и икономически спад, съпоставим само с този след Голямата депресия, сривове на световните фондови пазари, сътресения на борсите, масови фалити. Безработицата, намаляването на търсенето на стоки и услуги, преустановяването на работата на различни обекти, забраните за пътуване поставиха стотици хиляди хора в ситуация на необходимост от финансова помощ, с която да преживеят кризата.

В тези трудни времена фирмите за бързи кредити се оказаха спасителен пояс за мнозина. Vivus.bg предлага бързо решение за финансовите проблеми в кризата – кредити онлайн с прозрачни условия и без поръчители. При одобрение средствата се получават до два часа по банков път. Във времена на социална изолация възможността за кандидатстване и получаване на кредит онлайн спомага за съхраняване на здравето, намаляване на разпространението на болестта чрез елиминиране на необходимостта от пътуване, посещение на офиси и избягване на редица рискови контакти.

Взимането на кредит на фона на глобалната криза далеч не решава проблема, ако липсва интелигентно управление на финансите. Никой не знае колко ще продължи кризата, как ще се развие тя, което поражда несигурност и абсолютна необходимост да се управляват личните финанси така, че да не попаднем в тежка финансова зависимост, кредитна фуния или живот изцяло на кредит. Справянето с подобна тежка финансова зависимост и задлъжнялост би било изключително трудно на фона на глобалната криза, липсата на работни места и доходи и неясното бъдеще.

Управлението на финансите включва планиране, организиране и контрол. Интелигентното управление е насочено към комплексно разрешаване на възникналите казуси за приходите и разходите. Съветите, които ще ви помогнат, са:

– Дайте приоритет на жизненоважните разходи – храна, здраве, дом. Разумното управление на тези разходи ще подобри значително финансовото ви положение.

– Оптимизирайте разходите – не купувайте импулсивно вещи, които не са ви нужни в момента. Избягвайте скъпи покупки и такива, които могат да бъдат отложени във времето или не са абсолютно необходими. Нека покупките бъдат съобразени с възможностите ви.

– Спестявайте чрез пазаруване по време на намаления, разпродажби и промоции, закупувайте по-големи опаковки, които са по-изгодни.

– Заделяйте средства за по-тежки моменти и в случай че кризата продължи по-дълго от очакваното.

– Целенасочено се опитвайте да увеличите приходите си чрез работа на хонорар, продажба на излишни вещи, почасова работа.

– Изгответе семеен бюджет, планирайки приходите и разходите, и се придържайте стриктно към него.

– Прегледайте договорите си за телекомуникационни услуги, абонаментни карти, банкови такси и други. Може да спестите средства, обединявайки някои услуги, кредити или отказвайки се от други.

– Внасяйте навреме и отговорно вноските по кредитите си, за да избегнете допълнителни лихви и такси. Бъдете внимателни и с кредитната карта.

Необходимо е да се планират разходите така, че да не надхвърлят приходите, както и да се организира и гарантира осигуряването на средствата за основните и неотложните нужди.