Керемедчиев отхвърли упреците за манипулиране на вота в чужбина
Керемедчиев отхвърли упреците за манипулиране на вота в чужбина / снимка: DarikNews
Керемедчиев отхвърли упреците за манипулиране на вота в чужбина
20603
Керемедчиев отхвърли упреците за манипулиране на вота в чужбина
  • Керемедчиев отхвърли упреците за манипулиране на вота в чужбина

Законодателствата на Канада, Франция, Македония, Германия и Гърция не позволяват разкриването на избирателни секции извън дипломатическите представителства на България. Това съобщи за Дарик зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Той отхвърли упреците за манипулиране на вота в чужбина и обясни, че Министерството на външните работи е спазило много стриктно изборния закон и указанията на ЦИК.

Милен Керемедчиев обясни, че Франция е дала разрешение за откриване на допълнителна секция в Тулуза, докато Германия е отхвърлила искането за откриването на 5 допълнителни избирателни секции извън дипломатическите ни представителства. 

„Съжалявам за това, че някои българи ще трябва да пътуват малко повече, но местното законодателство в Германия е много твърдо и ние получихме нота, с която беше указано точно в кои мисии, в кои градове може да се отворят изборни секции", каза още Керемедчиев.

Министерството на външните работи е получило сигнали от наши сънародници, които живеят в САЩ, Кипър и Албания за лошо отношение на консулите към тях или за отказ да им бъде дадена информация. 

„В момента, в който дойдат писмените обяснения, и е необходимо вземане на мерки, тези колеги ще бъдат предадени на дисциплинарната комисия към Министерство на външните работи за съответно вземане на решение за тяхното наказание, ако има необходимост от такива", добави Милен Керемедчиев.