/ Агенция
Близо 5 кг контрабандно пренасяни златни и сребърни накити откриха митническите служители при две проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция, съобщават от Агенция "Митници".

При един от случаите на 3 май на Капитан Андреево пристига товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът, който е турски гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната стока – плодове и зеленчуци от Турция за Великобритания. По метода „анализ на риска“ превозното средство е насочено за сканиране с рентген, при което са отбелязани няколко зони с подозрителни плътности.

При последвалия физически контрол във фабрични кухини на влекача - до резервоара за чистачките и акумулаторите, както и в табло за контрол на хладилния агрегат на полуремаркето са открити 13 картонени кутии, съдържащи изделия от жълт метал – пръстени, обици, гривни, колиета, синджири. Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 3471.11 грама са от 14-каратово злато на стойност 326 284 лева.

Контрабандно пренасяните златни бижута са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Спрямо шофьора е взета мярка за неотклонение гаранция в размер на 7000 лева, както и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор. 

При другия случай лек автомобил с румънска регистрация пристига на пункта на 29 април. В колата пътували шофьорът и неговата спътничка - румънски граждани, които заявили, че не пренасят стоки, пари или валутни ценности за деклариране. При извършената митническа проверка, в личния багаж на дамата, между дрехи и хранителни продукти, митническите служители откриват пакети със  изделия от бял метал. Според експертизата изделията са от сребро проба 924 с общо тегло 1511 грама на стойност 9066 лева.

На румънската гражданка е съставен акт по Валутния закон.