/ iStock/Getty Images
Задържаха турски гражданин, който получи и обвинен за недекларирането на пренасяна валута за над 800 000 лена на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от прокуратурата. 

На 3 май на "Капитан Андреево" пристига товарен микробус с турска регистрация, пътуващ от Великобритания за Турция през България.

По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина под шофьорската седалка са открити недекларирани 253 490 английски паунда, 149 800 евро, 5990 ирландски паунда. Намерената валута е с общо българска равностойност 800 481 лева.

Образувано е бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура –Хасково.

На шофьора, който е 39-годишен турски гражданин, е повдигнато обвинение, за това че на ГКПП Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция не е изпълнил задължението си съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на престъплението е в особено големи размери.