18-годишен ученик хванат да превозва мигранти остава в ареста. Такова е решението на тричленния състав на Окръжния съд в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на институцията.  

Припомяме, че той беше задържан на 196-и километър на автомагистрала „Тракия“ в землището на Стара Загора. 

С обвиняемия се е свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 хил. лв., казват от съда. 

От началото на годината - ръст на мигрантския натиск с 40%

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България, с крайна точка границата със Сърбия, срещу около три хиляди евро или 3500 долара на човек. Част от мигрантите са платили сумите за трафика на хора в Турция. Достигнали са до оградата на турско-българската граница с водачи са и през тъмната част на денонощието, с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии, преминали на територията на България. Вървели са пеша около три-четири дни и на 27 февруари са достигнали до село Крумово градище, общ. Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 души.

Наложиха постоянен арест на ученика, превозвал 57 афганистанци край Ст. Загора

Окръжните магистрати са приели направения извод, че е налице реална опасност ученикът да се укрие или да извърши друго престъпление. Макар той да е с чисто съдебно минало, да има постоянно местоживеене и все още да е учащ. 

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.