/ Thinkstock/Getty Images
Районна прокуратура в Стара Загора обвини 18-годишен ученик за това, че на 28-и февруари на магистрала „Тракия“ е превозвал 57 афганистанци. Това съобщиха от обвинението.

Момчето е имало нужда от финансови средства. За превоза от гр. Карнобат до границата на България със Сърбия щял да получи 10 000 лв. Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат срещу около 3 000 евро - 3 500 долара на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция.

Ден след катастрофата: Нова гонка с мигранти по АМ „Тракия”

С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието, с помощта на стълби, преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и достигнали до село Крумово градище, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

Оттам го качил обвиняемият в превозното си средство. Около 8 ч. на км 196 на АМ „Тракия“ автомобилът бил спрян за проверка от полицаи.

Загинал и ранени при катастрофа с мигранти на АМ „Тракия“

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд - Стара Загора за определяне на мярка за постоянен арест.

Активната работа по събиране на доказателства продължава.