По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа двама обвиняеми за подпомагане на 46 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната.

Районен съд-Чирпан определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата мъже-на 27 и на 29 години, предаде БНР.

Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 26 февруари на автомагистрала „Тракия“, с цел да набавят за себе си 20 000 лева, противозаконно подпомогнали на афганистански граждани, сред които и 7 деца, да преминат страната в нарушение на закона. За целта мигрантите били превозени в товарен автомобил.

Загинал и ранени при катастрофа с мигранти на АМ „Тракия“

С постановление на дежурен прокурор двамата мъже бяха задържани на 26 февруари за срок до 72 часа.

На 28 февруари наблюдаващият прокурор внесе искане в Районен съд-Чирпан за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми, което бе уважено.

Меджидиев: За нито един от пострадалите мигранти няма опасност за живота

Определението на Районен съд-Чирпан може да се обжалва пред Окръжен съд-Стара Загора.

Товарният микробус, който катастрофира с 46 мигранти в неделя край Чирпан, е бил претоварен и в лошо техническо състояние, съобщи Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора. Един човек загина, а 9 от афганистанците, пострадали при инцидента, остават за лечение в университетската болница в града в стабилно състояние.
БНР