"За нито един от пострадалите при катастрофата мигранти няма опасност за живота". Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Той уточни, че в болница в Стара Загора са били приети 30 души, от които четирима вече са освободени. По думите му всички 26 пациента вече са прегледани.

"В по-тежко състояние е дете на около 11-годишна възраст. То е с комоцио, но без загуба на съзнание. Направен му е скенер, който показва, че няма тежки увреждания. Състоянието му не е животозастрашаващо", обясни Меджидиев.

Загинал и ранени при катастрофа с мигранти на АМ „Тракия“

Той допълни, че има още пациент с фрактура на бедрото, който предстои да бъде опериран, както и такъв с травма на ръката, който вече е опериран. Двама души са с пневмоторакс. Има други пациенти с гръдни травми и пациент със счупен шиен прешлен. 

"Първоначалната реакция на медиците е била с 6 линейки, обясни здравният министър. Три линейки са били от Стара Загора, две линейки са пристигнали от Чирпан, и една от Братя Даскалови. Нощната смяна от медици също е останала да работи, за да помогне на пострадалите. Помогнали са двама гръдни хирурзи, 2 ортопеди, двама неврохирурга и четирима от спешно приемно отделение", каза още министърът.

Припомняме, че бус, превозващ 46 мигранти катастрофира на магистрала „Тракия” край Чирпан. Причината за инцидента е гръмнала гума, след което водачът, избягал от мястото, е изгубил управление и бусът се е ударил няколко пъти в мантинелата. При катастрофата почина един човек, а други 32-ма бяха ранени.