Жерар Депардийо подкрепя младите таланти на Фондация „Стоян Камбарев
Жерар Депардийо подкрепя младите таланти на Фондация „Стоян Камбарев / netinfo

На 27-ми април в атриума на България мол за шести пореден път ще се проведе официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев".

Наградата, носеща името на култовия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България. Уникалността на наградата се състои в това, че не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области.

Забележително е, че Фондацията подкрепя всички номинирани и наградени таланти в осъществяването на конкретни техни творчески проекти.

Голямата кино звезда Жерар Депардийо, бе привлечен за каузата от председателя на Фондацията Деси Тенекеджиева, преди няколко месеца, по време на снимките на филма "Le Voyage", в който двамата изпълняват главните роли. Ето какво сподели колоритният актьор:  „Това, което прави Фондация „Стоян Камбарев" за младите български таланти, е впечатляващо. Една награда сама по себе си е много стимулираща за всеки, който се занимава с изкуство. Но това, че петима млади творци всяка година получават възможността да реализират конкретни свои проекти е нещо, за което всеки артист мечтае. Възхищавам се на Деси Тенекеджиева и екипа й за това и горещо ги подкрепям. А на младите артисти - кураж и смело напред! Не сте сами!"

И тази година  зад благородната цел на фондацията застават едни от най-сериозните фигури от политическия, обществения и културния живот в България. Кметът на София Йорданка Фандъкова за втори път ще връчи голямата награда на Победителя, който ще бъде избран между 5 много интересни и равностойни номинации: братята цигулари Алекс и Мартин Зайранови, актрисата Елена Телбис, театралният режисьор Анастасия Събева, кино тандемът Еди Шварц и Йордан Петков и художникът Андрей Хамбарски.

Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк, банкерът Левон Хампарцумян традиционно ще връчи специална награда на един от младите творци на българското съвременно изкуство. Тази година ще има още изненада- специална награда, връчена от г-жа Илияна Захариева- директор корпоративни комуникации на М-тел.

Водещ на церемонията за първи път ще бъде топ- журналистът на БНТ Георги Любенов. През изминалите години водещ беше Драго Симеонов- един от най-верните приятели на Фондацията, а в събитието участваха едни от най-обичаните ни музикални звезди. Tрадицията продължава и младите таланти ще бъдат подкрепени за пореден път от Графа, който ще изпълни дуета си с очарователната Михаела Филева, а Орлин Павлов, в компанията на китариста Миро Иванов ще представи пред публиката акустична версия на най-новата си песен.

По традицията всяка година Фондация „Стоян Камбарев" представя и най-младите таланти на българската музикална сцена. Освен номинираните феноменални цигулари Алекс и Мартин Зайранови, тази година на сцената ще изгрее 16 годишната солистка на Детския радио хор на БНР Мария Славова, чиято мечта да пее в Миланската Скала изглежда съвсем реалистична.

Събитието ще се излъчи шест пъти в каналите на основния медиен партньор БНТ, като първото ще е на 5-ти май от 23 ч., а с ТВ реализацията ще се заеме известният фотограф и оператор Васил Каркеланов, чрез партньорския на Фондацията интернет портал InLife.

Церемонията за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев" е част от културния календар на столицата и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и Мтел и подкрепата на Нова Филм, България Мол и винарска изба Етно. От тази година Публисис България е официален комуникационен партньор на Фондацията и събитието.

Вижте номинираните: