Започна похода по стъпките на Апостола от Плевен към Карлово
Започна похода по стъпките на Апостола от Плевен към Карлово / снимка: dobredoshli.net

Два лъча от тазгодишния Национален туристически поход Плевен-Карлово "По стъпките на Апостола", тръгнаха тази сутрин към родния град на героя. Преди да поемат на път към Централен Балкан, участниците положиха цветя пред паметника на Левски в Плевен.

Официално стартът на проявата ще бъде даден утре от румънския град Турну Мъгуреле, но поради рекордния брой участници и липсата на достатъчно капацитет на хижите по маршрута в Балкана, се наложи два от шестте лъча да тръгнат по-рано, поясни ръководителят на похода Васил Копчев. Той е инициатор за възпоменателната проява и ще премине 144-километровия маршрут за 14-ти пореден път.

Близо 200 са допуснатите за участие млади хора от 12 общини на страната. Всеки от тях е написал реферат или е рисувал по темата "Левски и Освобождението на България". Всички походници ще влязат в родния град на Апостола на 18 юли, за да участват в тържествата, посветени на 171 години от рождението на великия българин.

Тази година най-малката участничка е 9-годишната Ивона Минкова от Плевен, а най-възрастният - 67-годишен мъж от София. Община Плевен е дала най-голяма част от финансовата помощ, за да се осъществи родолюбивата инициатива, каза Копчев.