ЮНЕСКО отбеляза 100-годишнината на Борис Христов
ЮНЕСКО отбеляза 100-годишнината на Борис Христов / netinfo

ЮНЕСКО отбеляза с гала концерт 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

Концертът бе организиран под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова от Постоянното представителство на Република България към организацията с подкрепата на Министерство на културата и Продуцентска къща ITNG PRODUCTIONS c артистичен директор Цвети Нешев.

Годишнината от рождението на Борис Христов е включена в календара от събития, приет от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 2013 г, с които държавите членки отбелязват значението и приноса на именити личности за развитието на човечеството.

Хорът и оркестърът на старозагорската опера под диригентството на Диан Чобанов и с участието на солистите Милена Георгиева, Елена Баръмова, Борис Тасков, Васил Слипак и Добромир Момеков изпълниха известни арии от опери на Моцарт, Пучини, Верди, Росини и Бизе.

В своето приветствие генералният директор Ирина Бокова изтъкна огромния принос на Борис Христов - един от най-големите баси на XX век за превръщането на операта от елитарно в близко до широката публика изкуство.

„Всички българи слушат на големи празници заедно с камбаните на катедралата "Свети Александър Невски" гласа на Борис Христов и неговата молитва „Многая лета", която е призив за мир на земята и благоденствие за хората. Щастлива съм, че отбелязваме годишнината от неговото рождение в ЮНЕСКО - домът на културното разнообразие, диалога, толерантността и мира", подчерта Ирина Бокова.

Момчил Георгиев, съветник на министъра на културата, връчи юбилейния златен медал „100 години Борис Христов" на Ирина Бокова за нейния принос в развитието и утвърждаването на културата. С почетния знак бяха удостоени също и постоянното представителство на Република България в ЮНЕСКО и Цвети Нешев.

На концерта присъстваха дипломати, сенатори, представители на българската общност в Париж и френски граждани.