Вселенският патриарх за първи път ще отслужи литургия в манастира Сумела
Вселенският патриарх за първи път ще отслужи литургия в манастира Сумела / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Днес в прочутия византийски православен манастир Сумела край черноморския град Трабзон за пръв път ще бъде отслужена литургия за Голяма Богородица, патронния празник на обителта, съобщават турските вестници. Литургията ще отслужи Вселенският патриарх Вартоломей Първи, който ще бъде и първият православен лидер, който ще извърши богослужение в Сумела.

В продължение на 88 години в манастира, издигнат в чест на Дева Мария, не се допускаше извършването на религиозни служби, понеже е  музей. Но турското министерство на културата и туризма, под чиято егида е манастирът, тази година разреши да бъде извършена религиозна служба. Около 4000 туристи от чужбина са пристигнали специално за религиозната церемония, главно от Гърция и Русия. Но вътре ще бъдат допуснати само 500 души, като за останалите са инсталирани големи екрани навън.

Вселенският патриарх Вартоломей Първи, който пристигна в Трабзон, специално благодари на турския министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай за разрешението за извършване на Богородичната служба. Пред журналисти той подчерта, че не бива да се допуснат провокации, които да помрачат християнския празник.

Манастирът Сумела е една от най-забележителните туристически атракции на Турция. Той е основан през 386 г. и се счита за един от най-старите православни манастири в света. Настоящата постройка датира от 13 в. 

Богослужение в манастира, основан в чест на Дева Мария (Панагия су Мела  - Божията майка от планината Мела - гр.), не е извършвано от 1922 г., когато го напускат монасите след Гръцко-турската война и изселването на понтийските гърци. На 8 юни 2010 г. министерството на културата на Турция по молба на Вселенския патриарх дава съгласието си за богослужението в манастира. Заедно с Вартоломей Първи ще съслужат двама представители на Руската и Еладската църква (които отбелязват Успение Богоридично по стар стил) - Подолският владика Тихон и митрополитът на Драма Павел, съобщава РИА Новости. (БТА)