/ / Thinkstock/Getty Images
УЕФА обмисля възможността да забрани играта с глава в детския футбол, ако проучване докаже по категоричен начин, че това предизвиква увреждане на мозъка.
 
Европейската футболна централа провежда свое собствено проучване, което има две задачи - първата да се установи колко точно се играе с глава в европейския детско-юношески футбол при различните възрастови групи, отчитайки тренировките и мачовете.
 
Втората е да се установи оказва ли играта с глава ефект на структурата и функциите на мозъка при младите футболисти.
 
В САЩ от 2016 г. е забранена играта с глава на деца до 11 години. Президентът на УЕФА Александър Чеферин отговори на въпроса дали може да се наложи забрана и в Европа, ако изследването докаже, че това може да се отрази на работоспособността на мозъка в бъдеще.
 
"Разбира се, трябва да се отнесем към това сериозно. Ако проучването ясно покаже, че има вреда, особено за децата, ние трябва да действаме строго. Това е много важно и ми е любопитно какво ще научим. Когато гледаш други спортове е страшно какво може да се случи, например в бокса или ММА. Проблем е на много спортове, включително футбола. Така че с нетърпение очаквам резултатите", обяви Чеферин, цитиран от британския "Телеграф".
 
БГНЕС