Традиционни тракийски гозби и дегустация на вина в Стара Загора
Традиционни тракийски гозби и дегустация на вина в Стара Загора / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора

Под наслов „Пъстра трапеза” ще премине четвъртият тематичен уикенд, организиран от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Това съобщи директорът Светла Димитрова. Посетителите ще могат не само да се запознаят с кулинарните традиции и да опитат гозбите, но и да получат рецептите за тях”, поясни тя.

Жени доброволки от дружеството са издирили старинни рецепти на ястия, характерни за различни краища на Тракия - Беломорска, Одринска.

В инициативата ще се включат и ученици от Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”. С приготвените от тях кулинарни специалитети ще се проведе търг, а събраните средства ще бъдат дарени на музея.

За децата ще работи художественото ателие, в което те ще изработват коледни картички и украса от нетрадиционни материали и ще приготвят подаръци за близките си. Ще има подредена изложба с тракийски носии. В къта за ретро снимки гостите ще могат да се снимат, облечени в автентичните облекла.

В къща-музей "Градски бит" ще има демонстрация и изложба-базар на уникални накити, изработени по старинни технологии.

В двата дни е предвидена и беседа на д-р Евгения Иванова, специалист по етнография в музея. Тя е посветена на празниците Света Варвара или Женска Коледа. Събитието в събота и неделя е организирано съвместно с Тракийското дружество „Одринска епопея”.

Други новини от Стара Загора