Страдате ли от синдрома на фантомната вибрация
Страдате ли от синдрома на фантомната вибрация / Thinkstock/Getty Images

Струва ли ви се понякога, че мобилният ви телефон звъни или вибрира, а всъщност не е така?

Това се нарича синдром на фантомната вибрация, пише CBS News. В проучване, включващо стотици американски студенти, 90 процента са заявили, че понякога имат такива усещания, а 40 процента са посочили, че това се случва веднъж седмично.

Прекалената употреба на смартфони може да отключи синдрома на Титце

Друго, по-малко проучване сред 169 болнични работници, проведено през 2010 година, е открило, че приблизително 70 на сто от тях са изпитали синдрома.

Защо се случва това?

"Това е почти като халюцинация", обяснява Ранди Смит, клиничен социален работник и преподавател по психология в Метрополитенския щатски университет в Денвър.

Тесните панталони са вредни за смартфона

"Страхуваме се, че ще пропуснем съобщение, че някой се опитва да се свърже с нас, а ние не реагираме", допълва Смит.

Тя посочва, че новите медии и получаването на съобщения ни вълнуват и ни носят удовлетворение, но могат да станат обсебващи за някои хора.

"Смятам, че е малко плашещо колко зависими са повечето от нас към устройствата си", казва тя.

Хората, усетили синдрома на фантомната вибрация, всъщност не се оплакват от него, допълва Фокус. Повече от 90 процента от участниците в студентското изследване са заявили, че фантомните вибрации им пречат съвсем малко или въобще не им пречат.

Според някои експерти обаче това е знак, че твърде много технология може да е опасна за човешкото общуване. Смит изтъква, че привързаността ни към устройствата се превръща в сериозен проблем, когато пречи на комуникацията ни с други хора.