Стефан Данаилов получава „Аскеер за цялостен принос
Стефан Данаилов получава „Аскеер за цялостен принос / снимка: БГНЕС, архив

Бележитият актьор и педагог проф. Стефан Данаилов получава "Аскеер-2015" за цялостен принос към театралното изкуство. Останалите отличени ще станат известни тази вечер на церемонията в Театър "Българска армия" под почетния патронаж на министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Наградите - в 12 категории, ще бъдат връчени за 25-и път, отбелязва председателят на фондацията "Академия Аскеер" Милен Миланов.

Галаспектакълът е под режисурата на Диана Добрева по сценарий на Ангел Еленков. Сценографията е на Нина Пашова, музикалната картина - на Петя Диманова.

Най-добрият спектакъл ще бъде избран между "Къщата на гнева" по Лорка на Диана Добрева в Театър "Възраждане", "Антигона" от Жан Ануи на Иван Добчев в Театър "София" и "Каквато ти ме искаш" от Пирандело на Теди Москов в Народния театър "Иван Вазов". Авторите на постановките са номинирани за режисура.

За водеща женска роля са номинирани Анастасия Лютова за "Разбиване" от Нийл Лабют на Стайко Мурджев в Театър 199 "Валентин Стойчев", копродукция с Хасковския театър, Илка Зафирова за "Г-жа Клайн" от Никълъс Райт на Стилиян Петров в Театър 199 и Снежина Петрова в "Каквато ти ме искаш". Конкуренцията за "Аскеер-2015" за водеща мъжка роля е между Герасим Георгиев - Геро за "Семеен албум" на Малин Кръстев в Младежкия театър "Николай Бинев", Стефан Мавродиев за "Чинечита" от Тиери Дебру на Емил Бонев в Театър 199 и Христо Петков за "Разбиване".

За поддържаща женска роля са номинирани Василена Атанасова за "Г-жа Клайн", Мария Каварджикова за "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов на Стоян Радев в Народния театър, Донка Аврамова-Бочева, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова, Яна Кузова и Жана Рашева за "Къщата на гнева".

Надпреварата за "Аскеер-2015" за поддържаща мъжка роля е между Вежен Велчовски за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде на Веселка Кунчева, съавтор и на драматизацията с Ина Божидарова, в Младежкия театър, Стефан Мавродиев за "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер на Ивайло Христов в Младежкия театър и Стоян Младенов за "Дванайсета нощ" от Шекспир на Тея Сугарева в Малък градски театър "Зад канала".

За отличието за изгряваща звезда се състезават Дамян Тенев за "Разбиване",
Дария Симеонова за "Антигона" и Радина Думанян за "Чиста къща" от Сара Рул на Иван Урумов в Пловдивския театър.

Номинациите за сценография са на Мариета Голомехова за "Момо", Петър Начев за "Чиста къща", Чавдар Гюзелев - художник, и Иван Москов - видео, за "Каквато ти ме искаш". Диана Добрева се включва с "Къщата на гнева" и в конкуренцията за "Аскеер-2015" за костюмография, заедно с Мариета Голомехова за "Момо" и Свила Величкова за "Каквато ти ме искаш".

Антони Дончев за "Каквато ти ме искаш", Петър Дундаков за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул на Стайко Мурджев в Пловдивския театър и Христо Намлиев - за "Антигона" и "Момо", са претенденти за наградата за театрална музика.

Източник: БТА