/ iStock
Летните жеги ни тормозят не само през деня, но обикновено и през морните нощи. Добре знаем, че когато ни е много топло, сънят трудно идва. Или пък се будим често, обилно изпотени.

Сомнологът, професор, доктор на медицинските науки Роман Бузунов, посочи няколко съвета, които да помогнат на страдащите от безсъние в горещото време, да заспят по-лесно.

Жегата идва и у нас: Живакът в термометрите ще стигне до 37°

„Можете да охладите леглото с вода. Не става въпрос за изсипете вода, но можете спокойно да напръскате чаршафите си със студена вода, като използвате шише с пулверизатор. Докато спалното бельо изсъхва, ще ви бъде по-хладно", съветва Бузунов.

Задължително пийте колкото е възможно повече хладка вода. Ако е много горещо, нека течностите да бъдат поне три литра. Този съвет разбира се важи за пациентите, които нямат бъбречни и сърдечно-съдови противопоказания. "В жегата се потим много и се получава изпаряване, което води до дехидратация на тялото", напомня лекарят.

Диетолог посочи защо трябва да пием мляко вечер преди сън

Тези, които нямат климатик в дома си, той съветва да използват вентилатори. Роман Бузунов препоръчва и да се следи дали в жегите не се обострят сърдечно-съдовите заболявания, тъй като това е често срещан проблем.