/ iStock/Getty Images
Млякото е напитка, която отдавна е известна със своите ползи за здравето. В индийската митология се говори за цели "млечни океани", които са дали на хората безсмъртие и сила. Африканските митове казват, че Вселената е родена от капка мляко, а според гърците Херкулес се хранил само с мляко и сирене.
 
Често можете да чуете, че пиенето на мляко вечер е полезно за общото здраве и сън, както и за облекчаване на тревожността и напрежението. Диетологът Елена Доронкина разкрива защо е полезно да се пие мляко преди сън, как млякото помага за заспиване и какво ще се случи, ако го пием всеки ден.

Млякото съдържа мелатонин и триптофан - вещества, които укрепват съня и влияят положително на неговото качество. Ако пиете чаша мляко всяка вечер преди лягане, мелатонинът ще „настрои“ тялото да спи. Той помага за регулиране на циркадния ритъм и ви подготвя за сън. Благодарение на триптофана се увеличава производството на серотонин, хормона на щастието, което също помага да се отпуснете и да спите по-добре.

мляко
iStock/Getty Images

Има и друга версия, че чаша мляко преди лягане има по-скоро психологически ефект. Топлата напитка преди сън, която ни даваха в детството, влияе благоприятно на нервната система, успокоява и действа като вид хапче за сън.

Диетолозите обаче напомнят и за противопоказанията. Млякото преди лягане не се препоръчва за хора, страдащи от непоносимост към лактоза. Това може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако се приемат лекарства, то това не трябва да става с мляко.

Ако нямате противопоказания, пийте топло мляко и то не по-късно от половин час преди лягане, съветват лекарите.