Сливенският епархийски съвет заклейми сексуално обучение
Сливенският епархийски съвет заклейми сексуално обучение / снимка: Дарик - Сливен

Сливенският епархийски съвет осъди метода на сексуално обучение в училище. Според съвета, председателстван от митрополит Иоаникий чрез обучението на учениците, които изучават предмет „” Здравно опазване” с подзаглавие „” Сексология” по пилотен проект, косвено са насърчавани  към деяния, които според Православната християнска етика се обобщават като блудни грехове.

Поводът за реакцията на Сливенския епархийски съвет е писмо от свещеник Василий Симеонов, председател на църковното настоятелство при храм „” Св. Троица” в Бургас, с което той от името на православни християни от града, остро реагира против въведения в Професионална гимназия по туризъм Бургас предмет.

Съгласно проекта, чрез интерактивни и преки методи, на учениците се внушавало как да се предпазват от венерически болести и нежелана бременност. Чрез прожектиране на мултипликационни филмчета нагледно се показвало на учениците, как да ползват съвременни контрацептиви, в това число и кондоми.

Филмите показват как едни човечета правят секс, каза пред Дарик секретаря на Сливенска митрополия Вълкан Янев. Отзвукът от тях е, че те са срамни, душевредни и омерзителни и развращават нашите деца, се казва още в документа и се настоява час по-скоро да се въведе предмета „” Вероучение”, който ще допринесе за моралното възпитание на децата.

Новини от Сливен