министърът на културата Боил Банов
министърът на културата Боил Банов / БГНЕС
Ще бъде изготвен цялостен проект за консервация и реставрация на Паметника на свободата на Шипка - част от Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа", съобщи по време на парламентарния контрол министърът на културата Боил Банов.

Директорът на музея прави всичко необходимо, а Министерството на културата стриктно наблюдава дейността му, но често процедурите по обществените поръчки водят до забавяне - заради липса на кандидати или обжалване, каза Банов.

През този сезон Русенската опера ще излезе от трудната ситуация, в която изпадна през последната година и половина след напускането на дългогодишния й директор до назначаването с конкурс на нов директор, каза Боил Банов в отговор на депутатски въпрос за тежкото финансово състояние на театъра с дефицит от над 2,5 млн. лв.

Министерството на културата не е забавяло изплащането на възнагражденията на работещите в Русенската опера, не е преустановявало и няма да преустанови плащанията на задълженията ѝ към физически и юридически лица. Дефицитите на различните културни институти се менят през годините и понякога се превръщат в плюс. Между примерите са Пловдивската, Варненската и Старозагорската опера. Сега затруднения освен Русенската опера има от време на време Бургаската опера, но те не са от този характер, обясни министър Банов.

По думите му, не е коректно на базата на моментното състояние на един институт да се коментира системата на финансиране.

"Не робувам на системи, винаги съм готов да обсъждам различни варианти. Работя за преуспяването на културните институти, за пълноценната професионална реализация на работещите в тях и за това публиката да е доволна", каза още Боил Банов.