Първанов връчи националния флаг на българската антарктическа експедиция
Първанов връчи националния флаг на българската антарктическа експедиция / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът Георги Първанов връчи днес по утвърдена традиция националния флаг на проф. д-р Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт и ръководител на 17-та българска антарктическа експедиция. На тържествената церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 присъстваха учени от експедицията.

Поредната 17-та българска антарктическа експедиция показва, че сме свидетели на една традиция, на едно осезателно присъствие на българите на Ледения континент, на една школа, на която биха могли да завидят много утвърдени европейски и световни нации, каза президентът Първанов.

Той изрази надежда, че все повече българските институции и общество ще оказват материална подкрепа на нашите антарктици, защото не става дума само за преодоляване на проблемите, за едно предизвикателство, а за сериозни научни изследвания, заложени в целите и задачите на експедицията.

Държавният глава посочи, че нашите антарктици ще правят научни изследвания съвместно с учени от Португалия, Испания, Италия и Монголия. Президентът Първанов изрази увереност, че тези изследвания не само ще дадат една по-пълна представа за Ледения континент, но и ще бъдат един сериозен принос за развитието на световната наука. (БТА)