Магдалена Гигова
Магдалена Гигова / Дарик радио
Българските ръчно тъкани килими
93517
Българските ръчно тъкани килими
  • Българските ръчно тъкани килими
Извън българската политическа действителност в страната ни се случва и нещо много хубаво. Български килими стигнаха до Принц Чарс, Тони Блеър и Мик Джагър.

Как нашите килими са стигнали до дворците във Великобритания и до най-престижните сгради в Европа разказа гостът в студиото на Дарик Магдалена Гигова-журналист и писател.

Всичко започва със спечелването на един конкурс за килим, който трябвало да бъде в лятната резиденция на кралица Виктория. Той изчезнал още през 30-те години и само по рисунки е трябвало да бъде направено копие на стария килим. Кандидатстват иранци, персийци, китайци, индийци, но печелят българите - тъкачките от Костандово. Печелят безапелационно и успяват само по рисунки да възстановят този килим и то в една зала, която е осмоъгълна и с колони. Освен това старият килим имал свойството да се свива през зимата и да се разширява през лятото. Никой не е знаел точните му мерки. Но българите успяват да се справят.

Днес един от най-престижните сгради в Европа са послани с български килими.Те са ръчна изработка, с втъкани картини и невероятни цветове.

Шедьоври от България: От фабриката в Костандово до кралските резиденции (ВИДЕО)

Например индийският килим, който е бил послан преди в приемната на Даунинг стрийт се изтрил след 3 години. Но българският килим там е от времето на Тони Блеър, а в момента Тереза Мей ходи по него.

Успехът на българските килими се дължи на таланта и майсторството на тъкачките от град Костандово, Велинградско. Те тъкат така, както са тъкали техните баби и същевременно технологията е изключително екологична, боите са предимно природни.

Български килими ще красят Версайския дворец

Роклегендата Миг Джагър си е поръчал преди години 16 килима. Принц Чарлс също е почитател на уникалните българските килими. Той дори се е ангажирал да съдейства за разширяваното на бизнеса, за да не изчезне тази фабрика за уникално ръчно производство.

Ценителите на български килими могат да ги видят на 10 май в галерията на "Сан Стефано".