Български килими ще красят Версайския дворец
Български килими ще красят Версайския дворец / Thinkstock/Getty Images
Български килими ще красят Версайския дворец
91121
Български килими ще красят Версайския дворец
  • Български килими ще красят Версайския дворец

Българският дизайнер Тодор Парпулов успя да възстанови технология за изработване на килими от времето на френския крал Луи ХV. След няколко неуспешни опита за възраждането й, направени в Китай, Индия и други страни, експерти от двореца Версай поръчаха в тъкачницата в град Костандово по картини да бъдат изработени модели за изтъкаването на килимите. Специалната френска линия включва в каталог 90 картини с дизайни на килими, като повечето от тях никога не са претворявани в текстилни произведения. Българският дизайнер разработва трите най-трудни прототипа, като това му е отнело шест месеца работа, по десет часа всеки ден. Разработените модели няма да бъдат патентовани, за да останат тайна за конкуренцията. След положителната оценка на експертите от Версай, в костандовската тъкачница очакват да получат и поръчката за изработването на старинните френски килими.

Десенът, дизайнът и цветовете са ключовите елементи, които през вековете френските майстори на килим са загубили, разказа пред „Дарик" Надя Парпулова от българската тъкачница в Костандово:

"Това е една линия. Тя е развита от Луи ХV, но наследена от Луи ХVI. Представлява 90 картини - дизайни на килими, като идеята е била да се създаде европейският изглед на килима. Всеки един орнамент в тези килими е със символика, с послание и още по времето на Луи ХV тази линия е превърната е в най-висшия дипломатически подарък между официални лица, монарси".

Експерти от двореца „Версай" поръчват в тъкачницата в Костандово по картините да бъде изработен дизайнът на килимите, като се извадят цветовата гама и се предвиди фиността на тъкане. Дизайнерът Тодор Парпулов избира трите най-сложни картини и след шестмесечна упорита работа прототипите на килимите вече са готови. Те обаче няма да бъдат патентовани:

"Трите прототипа са факт и са тайна. Бяхме посъветвани да ги патентоваме с цел защита, но експерти в тази сфера ни посъветваха да не пристъпваме към патентоване на десена или цвета, тъй като това означава да публикуваме нашите разработки. А трудността, която другите производители по света са срещали, е именно да стигнат до тези разработки", каза още Парпулова.

След положителната оценка на експертите от Версай, в костандовската тъкачница очакват да получат и поръчката за изработването на старинните френски килими. Ръчно сътворени в тъкачницата килими вече красят домовете на рок музиканта от „Ролинг стоунс" Мик Джагър, кралица Елизабет, внучката на Чърчил и още стотици популярни личности.