Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Политици и общественици изказаха съболезнования
Десетки български държавници, политици и общественици изказаха съболезнования към семейството и приятелите на Красимир Узунов, който почина внезапно тази сутрин на 56-годишна възраст.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до роднините и близките на Красимир Узунов - създател на Информационна агенция "Фокус", автор на книги и задълбочени публикации по проблемите на Западните Балкани, националната сигурност и българската военна история, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Напусна ни един голям човек и родолюбец, който посвети живота си на България като офицер от Българската армия, а впоследствие като журналист, писател, общественик", пише държавният глава.

Почина Красимир Узунов - собственик на Агенция „Фокус“
 
Радев отбелязва, че създадените от Красимир Узунов информационна агенция и верига от радиостанции са се превърнали не само в синоним на обективна информация, но имат съществен принос и за патриотичното възпитание и отстояването на българщината сред сънародниците ни зад граница. "Патриотичното дело на Красимир Узунов ще бъде помнено, защото то в пълна степен бе олицетворявано от думите на легендарния командир и педагог полковник Борис Дрангов: "Животът не се мери по дължина, а по съдържание", пише президентът Румен Радев в съболезнователния адрес.

Красимир Узунов беше изключителен човек и приятел, оставил е голяма диря в съзнанието на хората, които го познават, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Египет. Той започна изявлението си пред медиите в Египет с тъжната новина. „Бог да го прости! Поручика беше изключителен и човек, и приятел“, заяви премиерът. „Много съм тъжен и аз за Краси Узунов. Нелепо - толкова бързо свършва животът. Съболезнования. Действително си отиде един прекрасен човек в журналистиката", добави премиерът. „Оставил е голяма диря в съзнанието на хората, които го познават. Бог да го прости!“, допълни Борисов.

Борисов
пресцентър, Министерски съвет

Красимир Узунов бе голям приятел, патриот и човек, който направи много за България,  каза вицепрезидентът Илияна Йотова. “Отказвам да повярвам, че го няма вече. Голям приятел, другар. Човек, който направи много за България – първата информационна агенция, която показа, че може да се прави и друг тип журналистика – бърза, адекватна и най-вече достоверна. На следващо място, една голяма, човешка, широка душа. Енциклопедист в пълния смисъл на думата. Няма въпрос, който да му зададеш и да не може да ти отговори, категорично, със собствено мнение и своя собствена гледна точка. И наистина много, много добър приятел. Лоялен човек, който, когато каже „да“, то е „да“, допълни още тя.
 
България загуби един истински човек, каза председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева. „Красимир Узунов беше голям мой приятел, патриот, родолюбец. Толкова много ни боли от тази загуба, че думите са безсилни. Съжалявам, че толкова рано го загубихме. Той можеше да даде още много на България, на българите и дано никога не го забравим. Много ми е трудно да говоря за него в минало време, защото той живееше с мисълта за България, той беше верен приятел. Ще го запомня с неговата обич към родината, с благородството и с това, че винаги беше готов да помогне на приятел в беда. България загуби много, загуби един истински човек“, каза Караянчева.

Росен Плевнелиев
БГНЕС

Красимир Узунов показа голямата разлика между това да бъдеш националист и това да бъдеш патриот, той ни даде пример, който трябва да следваме. Това каза президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев. „Г-н Узунов – един голям българин. Той винаги знаеше кое е правилно за България. Беше вдигнал много високо знамето на обективната истина, на историческата истина, на качествената журналистика. Той беше посветен на българския национален идеал по начин, по който много малко други българи са го правили“, заяви Плевнелиев.
 
Посмъртно ще наградим Красимир Узунов с най-високото отличие на Министерство на туризма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова. "Загубата е изключително тежка и внезапна. Болката е голяма, защото Краси Узунов беше на първо място страхотен приятел и човек, който винаги се ангажираше както с проблемите на България, така и с хубавите неща“, обясни тя. Относно сектор „Туризъм“, министърът уточни, че Узунов се е старал да направи България прекрасно място за живеене. „Изключително голям патриот, с голямо сърце. Дълбоко съм покрусена от тази загуба. С него освен, че без време си отиде голям професионалист, си отива и един много добър приятел“, заяви Ангелкова.

Ангелкова
БГНЕС

Красимир Узунов оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина. Това казва в съболезнователен адрес председателят на ПП АБВ Румен Петков. „В този скръбен момент, приемете от мое име и от името на ПП АБВ най-искрени съболезнования. Съпричастни сме и сме до Вас в този труден за всички ни ден", казва Петков. „Разделяме се с един забележителен човек с висок обществен авторитет. Той оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина. Скърбим за Поручика, защото дните ни вече няма да бъдат същите. Светла му памет!", се казва още в съболезнователния адрес на председателя на ПП АБВ.
 
Днес България загуби един истински патриот и родолюбец, който създаде и наложи стандарт за обективната, бърза и точна информация. Красимир Узунов ще липсва на всички, които го познаваме, защото беше честен човек, който винаги поставяше принципите и идеалите пред самоцелната печалба и успеха. Това написа в социалната мрежа „Фейсбук“ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. "Поднасям своите сърдечни съболезнования на семейството на Краси! Ще ми липсваш, приятелю!“, пише Цветан Цветанов.
 

Красимир Узунов бе изключителен човек и българин, каза за „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров. „Краси ми беше много добър приятел и един изключителен човек, един изключителен българин.
 
За мен Красимир Узунов беше приятел, всички трябва да съжаляваме за внезапната му кончина, коментира пред „Фокус“ Георги Първанов, президент на Р България в периода 2002-2012 г. „Това е една тъжна вест, внезапно си отива един приятел. За мен Краси Узунов беше приятел. Извън това мога да оценя, че той беше голям професионалист, човек с тънък усет за словото, с отношение към голямата тема за идентичността. Красимир Узунов беше истински патриот и голям българин. Всички трябва да съжаляваме за неговата внезапна кончина".

Георги Първанов
БГНЕС

Искам да изкажа своите съболезнования към семейството на Красимир Узунов, каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева. "Искам да изкажа своите съболезнования към семейството на Красимир Узунов. Знаете, че той беше изключително отдаден на темата за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Северна Македония, нашите две държави. Наистина искрени съболезнования за тази изненадваща и преждевременна кончина“, посочи Захариева.
 
Красимир Узунов беше голям българин и патриот - това голяма загуба за българската журналистика и българското общество. Това каза за радио „Фокус“ лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров: „Аз съм шокиран просто, буквално съм шокиран. За мен това е огромна загуба".
Агенция Фокус