Представят колекция от творби, сглобени от камъни
Представят колекция от творби, сглобени от камъни / DarikNews.bg

Университетската ботаническа градина в Балчик представя необичайна колекция от творби, "сглобени" от камъни, открити на морския бряг и в планината.

Изложбата "Камъни и тролове - сурова природа" включва 30 пластики с шеговити текстове. "Нито един каменен къс не е дълбан или боядисван, всичко, открито в природата, само е лепено и сглобено", казва авторът на сбирката Боян Георгиев, който по професия е машинен инженер.

Силуетът на Афродита е открит в парче мрамор, а авторът е записал: "Понякога природата имитира изкуството". Реплика на класическата живопис са и "Трите грации - по Ботичели, Рафаело и Рубенс". Каменен портрет провокира зрителите с наслова "Пикасо, Пикасо, винаги може и по-грозно". "Мона Лиза и седемте джуджета", "Ин-Ян или Дзен икона", "Великолепната седморка" са сред сюжетите, сътворени от суровата природа.

Авторът е открил каменни "дубликати" и на битови предмети. В рамката на очила вместо стъкло точно е прилепнало парче, изваяно от морските вълни. На закачалка редом с металните кукички има и каменна.

Изложбата ще бъде открита за туристите до 30 август.