Празник на терлика за трети път в Дъждовница
Празник на терлика за трети път в Дъждовница / снимка: Дарик - Кърджали

За трета поредна година Община Кърджали, кметство Дъждовница и Артдвижение „КРЪГ” организират празник на Терлика на 31 август от 10.30 часа в селото. Атракцията тази година е вдигнатият паметник в чест на Терлика, в чийто отвор от два дни местните хора започнаха да хвърлят пари за хаир. Децата дори се редят на опашка за своята паричка и със затворени очи си измислят желания, които трябва да се сбъднат. Из селото тръгна вярването, че хвърлената в терлика паричка носи берекет.

Проектът за паметника се обсъжда от екипа на "Кръг" с художниците от френската група за алтернативни изкуства „A suivre" от град Бордо, Франция още от миналогодишния празник. Автори на концепцията са Гийом Илариет и Жулиен Мартин (Франция), Ан Хирадакис (Гърция), Радост Николаева и Галина Димова (България). Градежът е осъществен с помощта на местни майстори-зидари. Паметникът е издигнат върху постамент, височината му е 1,80 м, а дължината е 2,56 м.

Новата атракция ще направи възможно минаващите по пътя за хижа Боровица и Утробата да спират, за да хвърлят своята паричка за берекет на семейството и придава на село Дъждовница по-атрактивен вид.