Повечето български студенти доволни от образованието у нас
Повечето български студенти доволни от образованието у нас / netinfo
86 процента от студентите в България са доволни от образованието, което получават. Най-желаните професионални области на развитие са банки и финансови услуги, туризъм, търговия и държавна администрация. Това сочи национално проучване за професионалната ориентация и мотивация на студентите в България.

Националното проучване е направено в края на миналата година. Обхваща близо 12 500 студенти от 37 университета и 71 специалности. Данните показват, че близо 60 на сто от студентите у нас не са ходили на стаж нито веднъж по време на следването си. Причините, които изтъкват за това: не са били на стаж, защото не знаят как да намерят такъв и не са били на стаж, защото по време на следването това не се изисква задължително.

50 процента от анкетираните казват, че биха си търсили работа в чужбина, като най-предпочитана е Западна Европа.

Според Светла Симидчиева, управляващ съдружник в „Мандей инсайт”: „28% от населението на Европейския съюз могат да говорят два чужди езика. Сред българските студенти този процент е 25. Това аз оценявам по-скоро като тревожен факт”.

И още данни от изследването – младите инженери и фармацевти имат най-високи очаквания за стартова заплата. 73 на сто от студентите при постъпване на работа на първо място се интересуват от заплащането, което ще им бъде предложено, след това от кариерното развитие и на трето място от обучението и развитието.