Почина принцът на Сийленд
Почина принцът на Сийленд / снимка: sxc.hu

Самопровъзгласилият се принц на Сийленд, който основа автономно княжество на бивша военна платформа край бреговете на Англия, почина на 91 години, съобщава интернет сайтът му.

Рой Бейтс е страдал от болестта на Алцхаймер.

Бившият майор от британската армия влезе във владение през 1966 година на Форт Рафс - стара военна платформа от 550 м², разположена на 13 км от английския бряг в Северно море, на която през Втората световна война е имало противовъздушна батарея и гарнизон.

Възползвайки се от факта, че платформата се е намирала по онова време в международни води, той обявява независимост на 2 септември 1967 година и я прекръства на Княжество Сийленд. Установява се на нея заедно с жена си - "принцеса" Джоан, сина си Майкъл, дъщеря си Пени и група последователи, припомня БГНЕС.

Сийленд започва да печата собствени марки и паспорти. Снабдява се със собствена валута - сийлендски долар, с червено-черно-бяло знаме, с официален език - английски, и с девиза E Mare Libertas - "От морето, свободата".

Княжеството обаче не е признато от нито една държава.

През 1968 година Бейтс е призован от британски съд, след стрелба срещу група, дръзнала да навлезе в "териториалните води на Сийленд".

Съдът решава, че аферата не попада под британската юрисдикция, защото платформата се намира извън териториалните води на Обединеното кралство.

През 1978 година група германци и холандци превземат Сийленд и експулсират "принца регент" в Холандия. Бейтс обаче успява да си върне контрола над княжеството.

"Двамата бяхме въоръжени и това е със сигурност един от най-паметните дни, които сме прекарали заедно", разказа синът му пред Би Би Си.

След обявяването на княжеството "последваха много авантюри, включително сблъсъци с британското правителство и терористични атаки", припомня некрологът, публикуван на официалния сайт на Сийленд.

Рой Бейтс "е познал славни периоди и трудни времена, но той никога не отстъпи в нищо. Бившият майор заявява един ден пред телевизията следното: "Може би ще умра млад, или може би стар, но никога няма да умра от скука".