Пловдив е домакин на Международна олимпиада по информатика
Пловдив е домакин на Международна олимпиада по информатика / Sofia Photo Agency
Пловдив е домакин на Международна олимпиада по информатика
21659
Пловдив е домакин на Международна олимпиада по информатика
  • Пловдив е домакин на Международна олимпиада по информатика

Участници от 84 страни пристигат в Пловдив, където се провежда 21-та международна олимпиада по информатика. Тази година организатор и домакин на събитието, съвместно с Министерството на образованието, младежта и науката е градът под тепетата. Участниците са на възраст до 20 години с изявени математически способности и алгоритмично мислене.

Пловдив ще бъде представен от отбора на Математическата гимназия, в който участват Александър Грозев, Калина Петрова, Ясен Трифонов и Александър Тодоров.

В края на състезанието ще бъде връчена почетна награда на най-добре представилите се български деца, учредена от кмета Славчо Атанасов. Най-младият финалист ще бъде поощрен със специална награда от IFIP (Международна федерация по обработка на съобщенията).

Президентът на България Георги Първанов ще открие Международната олимпиада по информатика на 9 август вечерта. Сред официалните гости ще бъдат президентът на Международната олимпиада по информатика Артуро Сепеда, министърът на образованието Йорданка Фандъкова, кметът на Пловдив Славчо Атанасов, представители на държавната и местната власт.

В програмата са включени изпълнения на група 032, квартет „Маджестик" и ансамбъл „Тракия".

Други новини от Пловдив