Парламентът отвори врати в Деня на Конституцията
Парламентът отвори врати в Деня на Конституцията / БГНЕС

Днес Народното събрание организира Ден на отворени врати. Инициативата е по повод Деня на Конституцията и 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I.

Студенти по право, политически науки, история и философия от различни университети и деца от столични училища бяха сред първите посетители, съобщи пресцентърът на парламента. Председателят на парламента Цецка Цачева е посрещнала с "Добре дошли" гостите и им е честитила Деня на Конституцията.

16 април - Ден на Търновската конституция и празник на юриста

12-годишният Илия от Карлово е обяснил, че е дошъл с майка си в София в Деня на отворените врати, за да разгледа законодателната институция и да се запознае с нейната работа.

Цецка Цачева е разказала на студентите и учениците факти за четирите български конституции от 1879, 1947, 1971 и 1991 г., чиито оригинали днес са в парламента и които посетителите могат да разгледат по време на Деня на отворените врати.

Председателят на Народното събрание е отбелязала, че могат да бъдат видени и лични вещи на Екзарх Антим I, който, освен първи български екзарх, е бил и председател на Учредителното събрание, приело Търновската конституция.

Правосъдното министерство учредява награда "Почтен магистрат"

Председателят на парламента е показала на първите посетители изложбата с оригиналите на четирите български конституции, както и двете изменения на Търновската конституция. Сред експонатите е и председателският звънец от Учредителното събрание във Велико Търново, е посочила Цецка Цачева.

Изложбата е организирана в сътрудничество с Държавната агенция "Архиви", Националния църковен историко-археологически музей, Регионалния исторически музей - Велико Търново, и Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий".