Остеопорозата е една от болестите на века
Остеопорозата е една от болестите на века / снимка: БГНЕС, архив

Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва по инициатива на Националното дружество за борба с остеопорозата на Великобритания с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО).

В последно време все повече специалисти определят остеопорозата като една от главните "болести на века". Въпреки че това твърдение звучи банално, то много точно отразява съществуващата картина на заболеваемостта, пише сайтът Остеопороз.ру.

По данни на СЗО от остеопороза и свързаните с нея фрактури в света сега боледуват над 200 милиона души. Медицинските статистики показват, че с всяка година расте не само броят на заболелите, но се увеличава и броят на усложненията - различните фрактури, получени и при най-малки удари.

Остеопорозата е заболяване на костната система, характеризиращо се с ниска костна маса и промени в микроструктурата на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите и склонност към фрактури. Дълго време заболяването протича безсимптомно и едва в напреднал стадий - обикновено когато вече има остеопорозна фрактура, болният разбира за своето страдание, а след първата фрактура рискът от следващи остеопорозни фрактури рязко се увеличава.

Причините за остеопорозата и при двата пола са в основата си хормонални, като жените страдат по-често от мъжете, отбелязва БТА. Всяка трета жена и всеки осми мъж в света получават остеопорозна фрактура през своя живот. Остеопорозата е един от най-значимите съвременни социални проблеми.