НИМ получава като дарение колекция за Третото българско царство
НИМ получава като дарение колекция за Третото българско царство / netinfo

Националният исторически музей ще получи колекцията на дипломата Димитър Станчов за периода на Третото българско царство, съобщиха от музея. Дарението, което ще бъде връчено на 3 юли, съдържа около 300 експонати на стойност близо 200 000 лева.

Договорът за дарение ще бъде подписан от директора на НИМ проф. Божидар Димитров и от Иван Станчов. Ще бъде открита и изложба с най-ценните експонати от колекцията, ще бъде представен и каталогът на експозицията, финансиран от Иван Станчов.

Величкият епископ Сионий ще освети копие на уникалната икона "Света Богородица Троеручица", което ще бъде връчено на семейството. Оригиналът на иконата, дарен на НИМ от семейство Станчови, ще бъде включен в постоянната експозиция на музея.

Колекцията, която Националният исторически музей приема като дарение от рода Станчови, бе формирана постепенно през последните шест години. Това стана възможно благодарение на Иван Иванов Станчов - бивш министър на външните работи и посланик на България в Англия, който е внук на Димитър Станчов и е трето поколение дипломат от рода Станчови.

Изложбата представя историческата памет за българския род, ревностно пазена от няколко поколения в продължение на два века - тъкани и невестинско облекло, накити, снимки и документи, свързани с най-старите сведения за рода. Проследена е историята на рода Станчови, произхождащ от град Берат, Албания. Родът се преселва в Свищов, където в семейството на Яни и Ефросина на 9 май 1864 г. се ражда Димитър Станчов.

Богатата колекция представя дипломатическата кариера на Димитър Станчов. Той е назначен за началник на политическия кабинет на княз Фердинанд още през 1887 г., а от 1895 г. започва блестящата му дипломатическа кариера.