НБУ организира есенна школа по семиотика
НБУ организира есенна школа по семиотика / netinfo

Нов български университет /НБУ/ организира от 11 до 18 септември в Созопол 12-ата есенна школа по семиотика на тема "Семиотика, образ и разказ". Проявата е посветена на 15-годишнината от създаването на НБУ, съобщи проф. Мария Попова - директор на центъра за семиотични изследвания към висшето училище.

Пролетните, летните и есенните школи на НБУ дават възможност на студенти от България и чужбина да слушат лекции и да участват в семинари с изявени семиотици от различни страни, членове на Международната асоциация за семиотични изследвания, каза доц. Кристиан Банков - директор на есенната школа в Созопол.

По думите му занятията в школата са разделени на две части - дидактична и научна. По време на дидактичните занимания студентите ще слушат сутрин четиричасови семиотични лекции на английски език.

Научната част от школата е посветена на обмен на нови идеи между българските и чуждите семиотици, обясни доц. Банков. Той съобщи, че върху материала, представен в рамките на школата, студентите полагат изпит под формата на тест или есе, с оценката, от който получават кредити.

Есенната школа по семиотика е предназначена за студентите от трите степени - бакалавърска, магистърска и докторска.

Семиотиката е област, в която специалисти от различни специалности съзират знакова същност на обектите в своята област - поеми, романи, реклами, човешкото тяло, градската среда, човешката психика, говореното и писането като човешки дейности, музиката, Библията, отбелязаха преподавателите от НБУ.

Според тях чрез семиотиката се развива самостоятелното мислене. /БТА/

http://www.nbu.bg/