/ Gulliver/Getty Images
Парижкият Лувър, най-посещаваният музей в света с 10 милиона посетители годишно, откри най-голямата изложба, посвещавана някога на гения на Ренесанса, италианския художник и учен Леонардо да Винчи, предават Франс прес и Асошиейтед прес.

Изложбата с картини, рисунки и скици е организирана във връзка с 500-годишнината от кончината на великия творец. За да бъде ограничен броят на посетителите, които ще пристигнат от цял свят, експозицията може да бъде посетена само с предварителна резервация. Досега са били направени около 260 хиляди резервации на билети.
 


162 картини, рисунки, ръкописи, скулптури, предмети на изкуството са събрани в експозицията. Сред тях са 11 от общо около 20 картини, приписвани на Да Винчи. Всяка от въпросните 11 картини е обградена от подготвителни рисунки и недовършени творби, които обясняват как е била създадена.

Усмивката на „Мона Лиза“ в Лувъра стана по-ясна

"Да Винчи е нарисувал малко картини - заяви един от кураторите на изложбата Венсан Делиовен. - Редица негови платна са недовършени. Хората обаче са били очаровани."
Най-известната картина на Да Винчи - Джокондата, не е включена в изложбата.

4 месеца по-рано: Лувърът стартира резервациите за изложбата на Леонардо


Като сложат каски на главите си, посетителите ще имат възможност да й се полюбуват във филмче на виртуалната реалност, което възстановява оригиналните цветове на картината, без получената с годините жълта патина.
 


Изложбата включва впечатляващи рисунки, документи и скици на Да Винчи, както и творби на други ренесансови художници. Експонатите показват изминатия от Да Винчи маршрут между Флоренция, Милано, Мантуа, Венеция, Рим и Франция.
БТА