Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

Въпреки че редица проучвания убедително показват, че многообразието, равнопоставеността и приобщаването са не само социална отговорност, но и катализатор за успех, в България тази тема все още е слабо позната и недостатъчно приета. В глобален мащаб ползите от внедряването на тези политики в бизнеса са видими – повече иновации, по-висока удовлетвореност на служителите и дори по-добри финансови резултати. Въпреки това, на местно ниво остава предизвикателство създаването на широка информираност и подкрепа за тези принципи.

Ролята на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ)

Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) е една от водещите организации, които активно работят за популяризиране на многообразието и равнопоставеността, като фокусът е върху професионалното развитие на жените в малкия и средния бизнес. Чрез своите инициативи и програми, СЖББ цели не само да помогне на жените да израстват в мениджърски позиции, но и да подкрепя младите специалисти и таланти да развиват своя потенциал тук, в България.

Националните награди за СЖББ Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

Съветът на жените в бизнеса в България организира Националните награди за вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване с цел да бъдат отличени компании и организации, които вече прилагат тези принципи, както и да се създаде платформа за споделяне и репликиране на успешни практики.

Партньорства за успех

В основата на успеха на Националните награди за вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване стои сътрудничеството между СЖББ и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Вече две поредни години – през 2022 и 2023 г. – заедно организират този престижен конкурс, който насърчава бизнес лидерите в страната да възприемат и прилагат тези принципи.

През 2024 г., с партньорството на Нетинфо, Съветът на жените в бизнеса ще даде гласност на добрите истории и практики в бизнеса и обществото. Ще си припомни вдъхновяващите инициативи на победителите от 2023 и ще разкрием кои са новите шампиони в областта на многообразието, равнопоставеността и приобщаването, които ще бъдат отличени през 2024 година

Победителите на СЖББ за 2023 година: Как вдъхновяващи инициативи променят бъдещето на обществото и бизнеса

Hewlett Packard Enterprise (HPE) с програмата „Многообразие и приобщаване“

Програмата е победител в категория „Вдъхновяваща инициатива за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място“ – раздел голяма компания.

х

Тя цели гарантиране на подкрепяща работна среда и равни възможности за развитие. Насърчава безусловна подкрепа по 3 линии - култура на приобщаване, прогрес на служителите, безпристрастно оценяване на успехите. През 2021 г. са осъществени нови партньорства и проекти с положително обществено въздействие за различни групи: Celebrating PRIDE together; Всеки ден многообразие, приобщаване и равнопоставеност; Emprove “Ранобудна“ и др.

х

Лидл България в партньорство с младежка фондация „Арете“ с проекта „Образованието: ключ към успех“

Проектът е победител във втората категория на конкурса „Вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания“

Чрез него се отличават със стипендии за образование младежи от ромски произход.

х

Инициативата „Образованието: ключ към успех“ с партньори Lidl и младежка фондация „Арете“ има няколко ключови цели: промотиране висшето образование като път за успешна реализация на младежи от ромската общност, преодоляване на стереотипи и промяна в нагласите в самата общност – чрез публичност на добрите примери, които стават и ролеви модели.

х

Основните моменти в нея са кампания за набиране на средства за стипендии, включително организиране на благотворителен концерт и изложба с участието на доброволци, конкурс за стипендии, събитие за отличаване на победителите, комуникация.

х

DXC Technology с проекта „DXC Dandelion“

Той е насочен към интегрирането на хора от аутистичния спектър са победителите във втората категория на конкурса „Вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания“.

х

Хората със състояния като аутизъм, СДВХ или дислексия, често биват подценени на работния пазар. За технологичната компания DXC Technology обаче те са таланти със сериозен потенциал. Чрез програмата DXC Dandelion, те получават шанс да стартират пълноценна ИТ кариера. От 2014 г. над 350 души от 7 държави са направили първи крачки по работния си път с тяхна подкрепа. Програмата идва в България през 2022 г. и чрез нея вече 8 души са приобщени на позиции за разработване и тестване на софтуер.

ФАНТАСТИКО ГРУП с проекта „Екип Бъдеще“

Проектът е насочен към развитие на младите хора в сферата на ритейла, е победител в категория „Вдъхновяваща инициатива за интеграция на младите хора и реализиране на потенциала им в България“.

х

„Екип Бъдеще“ е възможност за мечтаната работа във ФАНТАСТИКО.

Студенти и ученици имат възможност да започнат своята мечтана първа работа по програмата „Екип Бъдеще“ на ФАНТАСТИКО ГРУП и да продължат да се развиват в компанията, докато учат. Инициативата включва едноименната стажантска програма за студенти, които могат да работят и да се учат от най-добрите експерти в компанията в сферата на търговията, маркетинга, финансите, човешките ресурси и др. Компанията предлага атрактивно възнаграждение, широк пакет социални придобивки и гъвкаво работно време. А всички постоянно работещи студенти във веригата получават допълнителна подкрепа от 600 лв. за всеки семестър в университета в рамките на инициативата „Фантастичен семестър“. 

х

С това възможностите за развитие в компанията не се изчерпват. Инициативата „Фантастично лято“ позволява кариерно ориентиране и първа работа за ученици между 16 и 18 години.

Yettel България с проекта „Рамо до рамо“

Победител в категория „Вдъхновяваща инициатива за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място“ – раздел голяма компания.

Стартирала още през 2015 г., програмата „Рамо до рамо“ е една от дългогодишните и емблематични инициативи на Yettel. Тя отразява ангажимента на компанията да предоставя равен шанс и да създава приобщаваща работна среда за всички социални групи.

Целта на програмата е да подпомага професионалното развитие и социалната интеграция на хората с увреждания, или както в телекома ги наричат – хора с различни възможности. В рамките на две години участниците работят по конкретен проект и стават пълноправна част от екипа. Всеки от тях минава през специализирано въвеждане в работния процес, може да разчита на психологическа подкрепа от корпоративен психолог и има личен ментор – обучени служители, чиято роля е да помагат на участниците да развият потенциала си.
 

Дългогодишен партньор на програмата е неправителствената организация Jamba. Тази година „Рамо до рамо“ отбелязва своята 10-а годишнина.

През 2024 година форумът за трета поредна година ще отличи най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Приемът на кандидатури ще бъде отворен през септември 2024. Повече информация може да намерите ТУК