/ ThinkStock/Getty Images
Увлечението по компютърните игри не правят хората по-склонни към насилие. Това мнение изразиха психолози в статия в сп. "Entertainment Computing".
 
"Ако игрите действително програмират човешката психика, то човек би трябвало по-бързо да идентифицира и да реагира на концепцията, която се съдържа в играта, както и на предметите в нея, по-бързо отколкото на обекти от реалния свят. Това не се случи при двете игри, които ние проучвахме", казва Дейвид Зендъл от Нюйоркския университет.
 
Има ли полезни игри? Кои игри ще развият уменията на децата ви? (ВИДЕО)

Приз последните 20 години учени, политици и обществото като цяло дискутират тревожно дали компютърните игри са полезни или вредни и как могат да повлияят поведението на деца и възрастни.
 
Наскоро учени неврофизиолози откриха, че някои игри подобряват работата на различни дялове от мозъка, а други - обратно правят така, че тези дялове да намалят размерите си.
 
Алгоритъм бори агресията в компютърните игри

Някои считат, че компютърните игри могат да създадат у определени групи хора зависимост, подобна на наркотичната. Други считат, че високото ниво на реализъм и свобода на действие в интернет може да доведе до насилие и жестокост в реалния живот.
 

ThinkStock/Getty Images


Зендълр и негови колеги проведоха експеримент с участието на няколко десетки любители на игри, както и хора, които никога не са се занимавали с това. От реакциите на участниците станало видно, че игрите не променят психиката на човека. Учените не са открили и разлики във възприемането на най-съвременните игри с отлична графична реализация и динамика и на по-стари, "по-примитивни" игри.
 
Компютърни игри - лек срещу дислексия

В резултат психолозите са стигнали до извода, че всъщност няма никакви данни, че игрите повлияват негативно психиката на хората и ги правят склонни към насилие.
 
Все пак Зендъл и неговите колеги подчертават, че са правили своите експерименти с възрастни хора и засега не е съвсем ясно дали тези твърдения се отнасят и за деца и юноши.
БГНЕС