Компютърни игри - лек срещу дислексия
Компютърни игри - лек срещу дислексия / netinfo
Варненски специалисти от Техническия университет във Варна са разработили компютърни заедно с колегите си от Европа, за деца болни от дислексия. Това съобщи Жасмина Йонкова - директор на Центъра по дислексия в Русе, на среща в морският ВУЗ.

Тя уточни, че идеята за това начинание дошла от партньорите им в Австрия. По тяхно предложение били направени компютърни игри за зрително разграничаване в седем области: визуална памет, видео картини, слухово разграничаване, звукова памет, аудио картини, ориентация в пространството. Така хората, които страдат от дислексия, могат да тренират сетивата си. Проектът е насочен към младежите от 18 до 20 години, както и към преподаватели, които се интересуват от заболяването. От българска страна, игрите се тестват в Русе сред деца в гимназиална възраст

Доцент Велико Наумов, завеждащ “Чуждестранни студенти” в Техническия университет уточни, че средно 10 % от хората в световен мащаб страдат от дислексия. ВУЗ-ът е сред работещите по проект “Edysgate”, който бе официално представен на среща днес.

Според специалистите, дислексията има много разновидности. Това е болест, която води до трудности с говора и правилното писане. При децата симптомите се проявяват още когато тръгнат на училище и четат текстове. Дислектиците не могат да познаят правилно графичните знаци в изречението и често ги бъркат при произнасяне или писане.

Според специалистите това заболяване няма лечение, но може да му се противодейства чрез неверблна комуникация. Варненските специалисти, разработили компютърните игри, споделят, че чрез звука и картинките хората могат да се ориентират за правилното изписване на дадена дума или израз. Те уточняват, че дислектиците са надарени интелектуално и при невъзможност да се изразят по вербален начин те прибягват до невербални средства. Едни от най-известните дислектици в световен мащаб са Агата Кристи, Том Круз, Андерсен и Рокфелер.