Над 80% от хората с атопичен дерматит усещат благотворното влияние на слънчевите лъчи всяко лято. За да има ефект обаче, препоръчително е слънчевите бани да бъдат в часовете до 11:00 ч. и след 16:00 ч. като са придружени с обилно мазане с хидратиращ крем с висок фактор на слънцезащита, коментира доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА.

vista cool Атопичният дерматит има безброй лица – от червено петънце, през пъпка и плака, до ужасен мехур. Обикновено се обостря на няколко месеца. А коварното – че дори самите пациенти не могат да уловят „логиката“ на. И не знаят кога отново ще „паднат в капана“ на сухата и възпалена кожа, която сърби безмилостно.

vista cool Заболяването атакува различни зони. Тази тенденция е особено характерна за по-възрастните пациенти. Най-уязвими са по-нежните участъци на кожата – около очите, глезените, предмишниците и подбедриците, както и сгъвките на лактите и коленете.

vista cool При децата обаче поразените зони са други. В 80% от случаите първата му изява е именно в най-ранна детска възраст. Лезиите тогава обикновено са по бузите, челото, скалпа или шията. За жалост при децата и оплакванията са по-тежки. Най-често се появяват зачервени петна, които започват да се лющят. Не е изключено да има и мехури – малки или големи, които с времето се пукат. При някои деца се наблюдават и ранички, коментира още доц. Кантарджиев.

vista cool Най-коварно при атопичния дерматит е разчесването на лезиите. Появяват се рани, които лесно могат да се инфектират. Агресивните перилни препарати също могат да обострят атопичния дерматит, подчертава специалистът и препоръчва на пациентите си още да се обличат в естествени материи, да спят в памучно бельо и вземат мерки срещу домашния прах, защото микрокърлежите в него влошават оплакванията.

vista cool Фототерапията пък е форма на лечение, при което се поглъща изкуствена ултравиолетова светлина от видимата част на спектъра и е един от най-щадящите и ефективни методи за лечение на атопичния дерматит, който в повечето случаи има голям ефект върху обратното развитие на появилите се лезии и предотвратява появата на нови. Клиниката ни по дерматология разполага с модерен сектор, в който могат да се извършват различни видове фототерапия, изтъква доц. весел Кантарджиев.

vista cool По думите му, слънцето действа благотворно на близо 9 от 10 пациенти с атопичен дерматит. Затова плажът е ефективно лекарство за хората, които живеят с неприятната диагноза. Стига, разбира се, да не „събират слънце“ в най-горещото време – от 11:00 до 16:00 часа.

vista cool Важно е, преди да се изложат на лъчите, да хидратират обилно кожата си със слънцезащитен крем, напомня още дерматологът.

Всяка година дерматолозите от ВМА провеждат безплатни консултации на пациенти с това заболяване, като целта е да им се презентира най-модерното и достъпно лечение за тях.
Кампанията ще бъде в рамките на два дни – 28-29 юни, от 09.00 до 12.00 ч. Прегледите ще се провеждат в кабинет №219, намиращ се на етаж 2 в Поликлиниката на лечебното заведение, като е необходимо да бъде направено предварително записване на телефони 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08.00 и 14.00 часа, до изчерпване на предварително определените часове.
Не се изисква направление от личния лекар.
ВМА