/ iStock/Getty Images
В 17:57 часа българско време днес настъпи астрономическото лято. А с това бляновете ни за море и слънце стават все по-реалистични, пише ВМА.

Събирайки тен обаче не бива да забравяме за здравето си. Прекаленият флирт със слънцето може да ни изиграе лоша шега и да помрачи трайно почивката ни. Разбира се, вземането на точни и навременни мерки могат да ни спестят главоболия, коментира доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА.

vista cool Слънчевото изгаряне се получава след прекомерно излагане на кожата под силните лъчи. Върху засегнатите участъци се получава зачервяване, оток, понякога и мехури, съпроводени със сърбеж, паренe и болка.

vista cool Особен акцент е слънцезащитата, като трябва да подчертаем, че в града фактор 30 е приемлиев, но на морския бряг не е достатъчен и ни трябва поне 50+, категоричен е специалистът. По думите му, слънцезащитните продукти трябва да се нанасят на всеки два часа. А ако плуваме или прекарваме доста време във водата – и по-често. Не бива да ги забравяме и при облачно време. И да бъдем особено внимателни около повърхности като вода, сняг и пясък, които отразяват вредните лъчи на слънцето и увеличават риска от изгаряне.

vista cool Доц. Кантарджиев съветва още да избягваме излагане на слънце в диапазона 12:00-16:00 часа, а ако все пак ни се налага, за предпочитане са сенчести места и разбира се хидратация с достатъчно вода.

vista cool Важно е в първите дни от почивката ни да не стоим по цял ден на плажа, а постепенно да се адаптираме към силното слънце и морския бриз. Слънчевите очила, светлите и ефирни дрехи, както и шапката са задължителни. Плажните чадъри също.

vista cool Морето с малки деца е истинско предизвикателство за родителите. Правилата и за едните, и за другите обаче са едни и същи – ходене на плаж в сутрешните или часовете след 16:00 часа, задължително слънзцезащита, шапки и светли дрехи от памучни материи. И приемане на вода – и то в големи количества, коментира още доц. Кантарджиев.

vista cool И ако въпреки повишеното внимание, забележите ли появата на пигментни петна по кожата – консултацията със специалист-дерматолог е задължителна.
ВМА