/ ThinkStock/Getty Images
Няма човек без бенки - при някои са повече, при други по-малко. Някои си ги харесват, а за други са комплекс. С настъпването на лятото при много хора бенките стават по-ясно изразени или дори се появяват нови, съобщават от ВМА. Опасни ли са и доколко са заплаха за здравето ни бенките разяснява д-р Мина Апостолова от МБАЛ-Пловдив към ВМА.

enlightened"Основни фактори за появата на бенките са гените и излагането на слънце, особено през детството. Кожата, която е излагана по-дълго на слънце, е предразположена повече към образуване на бенки. Те обаче могат да се появят и в защитени от слънцето зони - върху скалпа, ушите, клепачите, устните, дланите, ходилата и гениталиите. Могат да бъдат жълто-кафяви, кафяви, черни, червеникаво-кафяви, червени, лилави или с телесен цвят, напълно плоски или надигнати. Повечето бенки са с размер по-малък от 1 см", посочи д-р Апостолова.

enlightenedОтносно трябва ли да се премахват бенките, които не харесваме, тя обясни, че не е необходимо да се премахвате всички бенки. "По-голямата част от тях не са ракови и обикновено не стават такива. Периодичното наблюдение и медицинската оценка на бенките обаче са важни в определянето кои бенки трябва да бъдат отстранени. Избягването на слънцето и предпазването от него, включително редовното използване на слънцезащитни продукти, също може да помогне за потискане на появата на някои видове бенки и лунички", допълни тя. 

enlightened"Важно е всяка нова или променяща се бенка да бъде видяна от дерматолог. Особено тези, които нарастват, сърбят, залющват се или кървят, за да се оцени риска. Има три основни групи бенки: обикновени (симетрични), неправилни и ракови. Обикновените в повечето случаи са доброкачествени и безвредни. Те са симетрични, имат правилни граници, еднороден цвят. Вродените бенки са се образували още по време на развитието на плода. Други бенки могат да възникнат по-късно поради фактори, които не са генетични, а от околната среда, като излагането на слънце например. Неправилните бенки могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често се намират върху изложена на слънце кожа, особено в горната част на гърба и раменете, където хората често получават най-тежките си слънчеви изгаряния. Самите неправилни бенки обаче рядко се превръщат в меланом или рак", подчерта медикът.

enlightened"Меланомите са изключително неправилни и често с неправилна форма. Важно е да наблюдавате внимателно всички бенки за промяна в големината, формата, дали са започнали да ни сърбят и дразнят. Редовно трябва да оглеждаме тялото си. Можем да си помогнем с огледало или някой близък да огледа местата, които не можем да видим. Поне един годишен преглед на бенките на цялото тяло от дерматолог също е важен за ранното откриване на меланом. Това особено важи за хора с повече бенки. Рискът от рак на кожата е поголям при непрекъснатото излагане на слънце, като най-рискови са раменете, горната част на гърба, главата и шията. Ушите също са често място на нетипични бенки", допълни д-р Апостолова.

enlightened"В някои случаи бенките могат да изсветлеят или напълно да изчезнат на по-късен етап от живота. Това може да бъде дело на имунната система на организма, която атакува бенката и я кара да регресира. По-голямата част от бенките не са ракови и обикновено не стават такива, затова тяхното отстраняване не се налага", каза още тя.

enlightenedПо думите ѝ хирургичното отстраняване е единственият начин, а тъканта трябва да бъде изпратена за хистологично изследване, но не се препоръчва лазерно премахване или други деструктивни методи.

enlightened"Специалистите препоръчват ежемесечни кожни самопрегледи и кожен преглед на цялото тяло веднъж годишно. Отново ще подчертая, че е важно възможно най-скоро да бъде прегледана от дерматолог всяка нова, променяща се, кървяща или растяща бенка. Ако се диагностицира и лекува на ранен етап, ракът на кожата обикновено е лечим. Така че не бъдете безотговорни към здравето си, а се преглеждайте редовно", уточни д-р Апостолова.

enlightened"В последните години статистиката е изключително тревожна, което налага широка медийна тенденция да се говори за вредата от слънчевите лъчи. От една страна, причината е злоупотребата със слънцето, а също така и промяната в атмосферните условия - изтъняването на озоновия слой. Случаите на рак на кожата се увеличиха драстично през последните години. В 80-85 процента от тях специалистите определят като причина слънчевите лъчи и солариумите. Тук е моментът да кажа, че дружеството на българските дерматолози обявява 10 май за ден, в който ще се извършват безплатни консултации със специалисти дерматолози, които, освен прегледите, ще дават съвети и за предпазните средства в зависимост от кожата на пациента. Лично аз препоръчвам за лицето и откритите части на тялото да се ползват кремове с висок слънцезащитен фактор, особено през лятото. За малките деца това е задължително да се прави целогодишно. Добре е да се ползва медицинска козметика. В момента аптеките предлагат различни кремове и млека на утвърдени фирми, които са с доказани качества", препоръча тя. 
 
ВМА