Легендарният фотограф Лорънс Шилър с изложба у нас
Легендарният фотограф Лорънс Шилър с изложба у нас / снимка: Sofia Photo Agency

България е първата страна, в която се представят всичките 70 снимки от фотоизложбата "Мерилин Монро и Америка през 60-те години". Радостта си от този факт изрази техният автор - именитият американски фотограф Лорънс Шилър /1936/ - пред репортери.

В Ню Йорк бяха показани 15 фотоса, в Мюнхен - 20, в Пекин - 25, разказа маестрото.

Той е специален гост за откриването на експозицията - в Националната галерия за чуждестранно изкуство на 30 ноември от 18.00 часа. Работите могат да се видят до 15 декември.

Между тях са фотоси на бележити фигури от политиката и културата като Мерилин Монро, Ричард Никсън, Джо ди Маджо, Бъстър Кийтън, Бети Дейвис, Лий Харви Осуалд, Робърт Кенеди, Пол Нюмън и Робърт Редфорд, Мохамед Али и Флойд Патерсън, Барбара Стрейзанд, Уолт Дисни, Джон Кенеди, Мартин Лутър Кинг, София Лорен и Карло Понти, последният затворник от Алкатрас, Денис Хопър, Клинт Истууд, Джеймс Стюърт и Спенсър Трейси, Джеймс Ърл Джоунс, Алфред Хичкок.

След София експозицията ще бъде представена в Хонконг, Залцбург и Москва.

Фотосите са избрани сред близо 10 хил. творби на Лорънс Шилър. Това са снимките на 20-годишен фотограф, който е имал шанса да бъде на точното място в точното време, през един от най-бурните периоди в американската история, отбелязват организаторите.

Тогава не се мислех за творец, както сега. Бях работник и тичах от събитие на събитие. Фотографията не ми беше професия, а начин на живот. Пътувах из цяла Америка - първо по поръчка на чуждестранни списания като "Пари мач", "Сънди таймс", "Щерн", разказа Лорънс Шилър.

Поръчките от цял свят завалели след публикуването на 17 ноември 1960 г. на снимката на Никсън, загубил президентските избори от Кенеди.

Една седмица по-късно снимах сексимвола на Америка Мерилин Монро - за сп. "Лук". След две години я снимах за втори път - през последните й дни, на снимачната площадка на филма "Something has got to give" /1962/, който остана незавършен. Когато влезеше в обектива, независимо дали на кинокамера или на фотоапарат, Мерилин беше истинска актриса. Образът на "безсловесната блондинка" беше само роля, каза фотографът.

Той е заснел последния полет на Робърт Кенеди по време на президентската кампания на Демократическата партия през 1968 г. в САЩ, както и "най-известната пушка в американската история" - оръжието, с което е убит американският президент Джон Ф. Кенеди.

Никога не правех нещата като останалите, исках да вървя по свой път. Когато показваха пушката в полицейското управление в Далас, всички репортери бяха пред полицая, който я държеше, а аз минах зад него и успях да направя своя "удар", припомни Лорънс Шилър.

Според специалистите той прави революция в еротичната фотография през 1969 г., когато за пръв път на страниците на списание "Плейбой" се появява интимно окосмяване. Заради изключителната художествена стойност на снимката издателят Хю Хефнър поема риска и я публикува въпреки строгата цензура през този период.

Снимките в изложбата са до 1976 г., когато приключих с фотографията. Тогава започнах да се занимавам с игрално кино, а после и да пиша книги, каза Лорънс Шилър.

Той е консултант на телевизионния канал NBC. Автор е на четири книги, които се превръщат в бестселъри. Три от тях са имат киноверсии и като телевизионни сериали за СВS. Шилър има няколко проекта в сътрудничество с писателя Норман Мейлър - много близък негов приятел, които също се превръщат в бестселъри.

Лорънс Шилър e носител на наградата "Еми" на Академията за телевизионно изкуство и наука и на няколко награди на Националната асоциация на фотографите в печатни медии на САЩ.