Културното министерство застрахова уникални цигулки, оценени на 9 млн. лв.
Културното министерство застрахова уникални цигулки, оценени на 9 млн. лв. / БГНЕС, архив

Министерство на културата е обявило обществена поръчка за избор на застраховател на класически музикални инструменти, частна държавна собственост.

Срокът на застрахователния период е една година и влиза в сила от 1 февруари 2017 г., а териториалният обхват на застраховката е за страната и чужбина. Стойността на поръчката е 25 000 лв.

Обект на застраховка са три цигулки, едно виолончело и един роял. Две от цигулките са уникални по своята изработка и стойност - едната "Гуарнери дел Джезу" е изработена през 1733 г. и другата - "Страдивариус", изработена през 1716 г. "Балансовата" стойност на всяка от тях възлиза на 4,6 млн. лв.

Застрахована ще бъде цигулка "Джофредо Каппа", изработена 1691 г. и с "балансова" стойност от 215 197 лв. Обект на застраховка ще е и виолончело "Матео Гофлиер" от 1726 г., чиято "балансова" стойност е 1,5 млн. лв.

Тези музикални инструменти са предоставени за концентриране в страната и чужбина, става ясно от документацията на културното ведомство. Застрахован ще бъде и 100-годишен френски роял, който се намира в Галерия "Средец" на министерството.

Основното покритие на застраховката е пожар, наводнение, друго природно бедствие, злоумишлени действия, кражба, рискове при транспортиране и други.