Кристиан Аманпур от CNN стана посланик на добра воля на ЮНЕСКО
Кристиан Аманпур от CNN стана посланик на добра воля на ЮНЕСКО / netinfo

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви известната британска журналистка и международен кореспондент на CNN Кристиан Аманпур за посланик на добра воля на ЮНЕСКО по въпросите на свободата на словото и сигурността на журналистите.

„Това е признание за усилията на Кристиан Аманпур да насърчава развитието на свободни, независими и плуралистични медии, да се бори за правото си да упражнява своята професия без страх от заплахи и насилие и да допринася с тези свои действия за мир, устойчиво развитие, премахване на бедността и защита на човешките права" заяви Ирина Бокова на специална церемонията по този повод в централата на Организацията в Париж, която съвпадна с честванията на 70-годишнината на ЮНЕСКО.

В отговор Аманпур подчерта важната роля на журналистите като „стожери на реформите, свободата и демокрацията", чията задача е да направят гражданското общество по-силно. Тя призова за освобождаване на всички арестувани журналисти, навсякъде по света, и осъди нарастващия брой нападения и убийства на хора, работещи в областта на информацията.

Кристиан Аманпур има впечатляваща кариера в сферата на телевизионната журналистика. В своя професионален път тя е получила редица престижни награди, сред които 11 награди Emmy в категорията за новинарство и документалистика.

Посланиците на добра воля на ЮНЕСКО са известни личности, които използвайки своя талант и положение в обществото, подкрепят и популяризират дейността на Организацията в областта на образованието, науката, културата и комуникацията и информацията. Сред по-известните посланици на добра воля на ЮНЕСКО са Монсерат Кабайе, Клаудия Кардинале, Пласидо Доминго, Пиер Карден и др.