Конкурсът за късометражно кино „Игри на късмета“ бе представен пред студенти от Арт колежа в София
Конкурсът за късометражно кино „Игри на късмета“ бе представен пред студенти от Арт колежа в София / netinfo

Организаторите на конкурса за късометражно кино „Игри на късмета" се срещнаха вчера със студенти от Частния професионален арт колеж по екранни изкуства в София. На срещата в Дома на киното бяха представени пред студентите възможностите за участие в надпреварата. Специални гости на събитието бяха Йорданка Фандъкова, патрон на филмовия конкурс, Георги Стоянов, председател Съюза на българските филмови дейци (СБФД), и Олга Тодорова, управител на Евробет - компанията, която заедно със СБФД е организатор на конкурса. В Дома на киното беше открита фото изложба с творби на възпитаниците на Арт колежа и бяха връчени дипломи на възпитаници на училището.

„Изключително щастлива съм от наличието на инициативи като този филмов конкурс, които подкрепят развитието на млади таланти в областта на културата", каза Йорданка Фандъкова пред студентите. Тя припомни кандидатурата на София за европейска културна столица за 2019 г., за която Столична община работи активно. „Спечелването на домакинството ще донесе на града представителство на европейската културна сцена, каквото страната ни не е имала досега. Това ще увеличи значително популярността на нашите дейци и на постиженията на българската култура, за да заемат те подобаващото им се място в европейската културна среда", посочи Йорданка Фандъкова.

Конкурсът за късометражно кино Игри на късмета бе представен пред студенти от Арт колежа в София
netinfo

„Евробет е компания, която е поела траен ангажимент в подкрепа на българската култура, тъй като вярваме, че културата е най-важният посланик на една нация. Убедени сме, че само когато бизнесът и културата си подадат ръка, можем да помогнем на качествените проекти да достигнат до по-голяма аудитория", каза от своя страна управителят на Евробет Олга Тодорова.

Освен участието в организацията на събитието, Евробет осигурява и финансовото покритие на наградите за конкурса за късометражно кино „Игри на късмета", които ще бъдат в размер на 7000 лв.

Конкурсът за късометражно кино Игри на късмета бе представен пред студенти от Арт колежа в София
netinfo

Те ще бъдат спечелени от тримата най-добре представили се, които ще бъдат определени от експертно жури. Допълнително, чрез гласуване в интернет, ще бъде избран и носител на Награда на публиката.

Освен към студенти от Професионалния Арт колеж по екранни изкуства, конкурсът е насочен към студенти от филмовите специалности на още три висши учебни заведения - Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Нов български университет и Югозападен университет "Неофит Рилски", с които организаторите също планират срещи. Четирите висши училища са и партньори на конкурса.

Участниците в конкурса трябва да представят собствени късометражни филми на тема "Игри на късмета" с продължителност от 3 до 5 минути. Няма ограничения за вида кино - игрално, документално, анимационно, както и за жанра на творбите.

Срокът за подаване на предложения за конкурса е до 25.11.2011 г. Гласуването на публиката в интернет ще протече в периода 12.12.2011 г. - 22.01.2012 г. Победителите ще бъдат оповестени в края на януари 2012 г. на кино маратон в Дома на киното, където ще бъдат излъчени и всички творби, подадени за участие в конкурса.

Пълният регламент на конкурса може да бъде видян на www.eurobet.bg и на http://www.facebook.com/eurobet.bg?sk=friendactivity.