България е на едно от първите място по брой загинали в катастрофи в Европа. На челна позиция са пътните произшествия, причинени от висока скорост и отнето предимство. През изминалата година имаше беше регистриран нов черен рекорд по пътищата – при катастрофи загинаха 705 души. Най-много катастрофи в страната са станали на пътния участък Бургас-Варна. Другите проблемни отсечки са Русе-Бяла, Пловдив-Асеновград и Казанлък-Стара Загора.

Вижте кои са най-опасните пътища в България

Проходът Боаза

Проходът Боаза е сред рисковите отсечки на пътя от София до Варна.

Пътен възел Коритна

Пътен възел Коритан до село Български извор крие опасности на пътя София - Велико Търново

София - Калотина

Пътят от столицата към границата със Сърбия също е сред отсечките с голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия.

Драгичево - Владая

Владая - Драгичево е изключителон опасен, защото предразполага към по-високи скорости, но в същото време трите платна не са разделени. Голяма част от инцидентите стават при разклона на селата Драгичево и Рударци и при разклона на Горно Драгичево.

Велико Търново - Дебелец

Участъкът между Велико Търново и Дебелец е едно от местата с най-много катастрофи. Правият път там позволява развиването но високи и несъобразени скорости, които създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

Казанлък - Стара Загора

Пътят между Казанлък и Стара Загора е сред участъците с най-много катастрофи. Според шофьорите, които минават оттам, участъкът е труден, а при дъжд много хлъзгав.

Кресна - Симитли

Кресненското дефиле също е един от най-черните участъци, с най-много челни катастрофи. Жителите на Кресна са излизали на няколко протеста, като настояват да се ограничи скоростта с камри и изкуствени неравности, табели и светофари.

Опасни са още маршрутите: Пловдив - Асеновград, Русе - Бяла, Бургас - Варна.

Вижте още:

Застрахователите стават по-мнителни при изплащане на обезщетения при катастрофи


България - в челото на Европа по жертви на катастрофи

До една година без книжка за организиране и участие в гонки (ВИДЕО)