Климатичните промени обсъждат на форум във Валенсия
Климатичните промени обсъждат на форум във Валенсия / netinfo

Във Валенсия започна световна конференция за промените в климата и начините на борба с тях, предаде Асошиейтед прес. Конференцията ще продължи до края на седмицата. В нея участват официални представители на 145 държави и видни учени.

На форума ще бъде представен четвъртият и последен за тази година доклад на ООН за глобалното затопляне. В него учените се опитват да определят колко бързо се затопля климатът, какви са последиците от това явление за милиардите жители на Земята и какво може да се направи, за да не излезе този процес извън контрол. Тази седмица предстои да бъде изготвено и прието резюме на доклада от около 25 страници. Автори на доклада и защитници на околната среда очакват напрегнати дискусии какво да се включи в текста и какво да се извади от него.

Докладът ще бъде оповестен в събота от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и ще стане основа за дискусии на ключовата среща за климата идния месец в Бали, Индонезия, посочва БТА. На нея ще започне изготвяне на нова глобална стратегия за граничаване на емисиите от парникови газове след 2012 г., когато изтича първата фаза на Протокола от Киото.