5-годишно дете със спинална мускулна атрофия доказа,че няма невъзможни неща. Макар да не може да ходи, на вчерашния празник - 6 септември, момченцето победи в състезание по спортна гимнастика.

Да направиш салто, без да можеш да скачаш. Да се движиш по гредата, без да можеш да ходиш. Да победиш здравите си съперници, когато количката е единственото нещо, което те държи на крака. Това прави едно 5-годишно момче с тежка диагноза, но борбен дух, разказва NOVA.

Заслугата е на треньора по спортна гимнастика Дилян Димитров, който преди няколко месеца обещава на Радо, че и той ще е като другите деца. За да го направи щастлив, спортистът организира специално състезание, в което той и Радо са един отбор.

В надпреварата сили премерват няколко от момчетата, които тренират при Дидо - включително и двете по-големи братчета на малкия шампион. Уменията си тандемът показва на почти всички спортни уреди и си извоюва победата.

Макар да претърпяват поражение от собствения си брат, Христо и Георги не съжаляват за загубата.

Неописуема е и емоцията, която жената, дала живот на Радо, има щастието да изпита.
„Усещането е велико! Изпитах една огромна тръпка, любов и свобода, защото видяхме, че и хората със специални потребности могат", казва майката на момчето Ралица.

Радо е на една годинка, когато родителите му чуват диагнозата спинална мускулна атрофия. Прогнозите на лекарите не са добри. Медиците дори предупреждават Ралица и съпруга й за най-лошото - много малко оставащи години живот.

„Отдавна забравих тези прогнози", категорична е Ралица.

Тя споделя, че често си представя как и трите й момчета вървят, хванати за ръка. Това била единствената й мечта.

Източник: Nova.bg